DISCOVER THE NEW COLLECTION

X

Ruben Lenten over kiten, zijn Megaloop en natuurlijk The GoodPeople

Ruben, hoe gaat ie?
Hi Sjoerd, hier alles mega… lekker druk met van alles en nog wat.

Waar hang je heden ten dagen uit? 
Momenteel ben ik even in Noordwijk, net weer terug uit Turkije en Italië. Woensdag verhuizen wij naar Scheveningen en dan staan de tripjes alweer voor de deur.

Veel op pad dus?
Jazeker, blijven bewegen he… haha. Altijd op pad om de juiste omstandigheden op te zoeken qua wind en golven, of met projecten, foto en video shoots bezig. Het houdt niet op, heerlijk.

Hoe vaak kite je?
Als het aan mij ligt 4-5x per week en dan zo’n 2uur per sessie, maar het hangt toch echt van de windgoden af…

Waar kite je het liefst?
Ik geniet van elke seconde die ik op het water doorbreng, maar Kaapstad is toch wel een van mijn favoriete plekjes. De wind waait daar lekker door en de golven zijn perfecte ramps om lekker te kunnen vliegen. En de natuur is nog eens bloedje mooi en lekker wild, en daardoor voel ik me echt levend. De Noordzee kan ook erg lekker en wild zijn dus daar houd ik ook erg van, dat blijft toch m’n homespot.

Kun je goed kiten in Nederland? 
Jazeker, in Nederland hebben we veel water en veel wind in alle vormen en maten. Dus je kan het hier redelijk vaak doen en van een hoop verschillende omstandigheden leren en genieten. Veel mensen denken dat kiten super gevaarlijk is, moeilijk of duur… maar ik vergelijk het altijd met auto rijden, daar neem je ook eerst een aantal lessen, schaf je een auto aan die bij je past en dat geeft je jaren plezier en bovenal enorm veel vrijheid, ervaringen en mogelijkheden. De jongste kiter is 3 en de oudste boven de 80… dus ik zou zeggen, go for it!

Voordat jij de megaloop als eerst deed, bestondt ie dus nog niet? Hoe kwam je erbij? Ik kan me voorstellen dat dit door een ‘foutje’ ontstond – opeens zat je 100 meter hoog in de lucht – en toen je veilig landde dacht je ‘vet!’.
Haha, kitesurfen bestaat nu zo’n 25 jaar, ik ben er al 17 jaar mee bezig… de materialen en kiters worden steeds beter. Een foutje maken en 100 meter hoog vliegen zit er helaas niet in, dat probeer ik al jaren haha… maar hoe ik op de Megaloop kwam was doordat ik steeds hoger en harder wilde gaan. Er werden wel kite loops gemaakt, maar nog niet volgas… dus zo hoog mogelijk springen en dan die kite een vol rondje door de wind sturen, tja, dat is mijn ding, wat een heerlijk gevoel. Die combineren we nu dan met rotaties en grabs om zo een nog spannender en lekkerder gevoel te creëren.

Zijn sprongen als de Megaloop niet zonder gevaar? 
Uiteraard moet je weten wat je doet voordat je een Megaloop inzet, maar daar werk je rustig naartoe. Je bouwt je comfort zone steeds verder uit en kom je steeds een stukje hoger en ontwikkel je meer gevoel. Ook visualiseer ik mijn moves en zo land ik ze vaak in 1 keer. Soms crash je hard, maar als je fit bent komt het wel goed…

In 2015 werd je ernstig ziek, heb je nu in je dagelijks leven nog last van die periode? Fysiek of mentaal?
Dat was inderdaad heftig, ik werd gediagnosticeerd met agressieve vorm van lymfeklierkanker. Daar hebben ze toen 30 liter chemo tegenaan gegooid waardoor het is verdwenen. Die periode heeft mij heel veel geleerd over het leven, mensen en mezelf dus eigenlijk pluk ik er alleen de vruchten nog van elke dag. Ik heb m’n energie terug, m’n haar, m’n nagels… alles. Je grootste uitdagingen leren je ook het meest dus kan je eigenlijk alleen maar dankbaar voor zijn. What doesn’t kill you makes you stronger.

Neem je die periode mee in je sprongen?
Jazeker, ik geniet nu nog meer van elke seconde, elke meter en elk moment. En ook andersom, in die periode heeft het mij enorm geholpen om positief te blijven en aan het kiten te denken. Dat wil ik weer doen, dus daar knok ik voor. :-)

Wat staat er de komende tijd op de planning?
We zijn bezig met een paar hele vette projecten mbt stunts en content. Ook organiseren we nog LEN10 Experience in Brazil en Kaapstad, waar we een dikke villa op het strand huren en klanten uitnodigen voor een hele vette week vol met kiten, coaching, muziek, avontuur en gezelligheid.

Je doet niet meer mee aan internationale wedstrijden maar bent wel nog volop bezig met kite surfen. Minder competitief, dus gewoon recreatief?
Ik heb nooit echt iets gehad met wedstrijden, het leven draait voor mij niet om beter te zijn dan andere. Ik houd van delen, vrijheid en dromen realiseren. Zo ben ik lekker m’n eigen ding aan het doen, m’n merk LEN10 aan het bouwen met toffe materialen, coaching en events organiseren, en de content voor partners is altijd leuk om mee bezig te zijn. Het hele wedstrijd circuit ligt ook een beetje op z’n gat dus ik ben blij dat ik het daar niet vanaf heb laten hangen. Gewoon puur genieten, knallen en mensen blij maken met de sport, heerlijk. 

Vertel trouwens even over de link met ons!
Hah, ja The GoodPeople natuurlijk… heel grappig, want Ivo de eigenaar die kite ook. Dus die vond mij een mooie vent en boodt mij wat kleren aan. Na een bezoek aan de website en de winkel in Rotterdam had ik er een heel goed gevoel bij en draag ik het met heel veel plezier. Nu zie ik er eindelijk goed uit. ;-) De designs en kwaliteit spreken me erg aan dus dat promoot ik graag om meer mensen blij mee te maken.

Wat is je favoriete The GoodPeople item?
M’n favo item, pfew… zoveel toffe, mooie, nette en comfortabele dingen. Voor elk moment wel iets favoriets en passends. :-) Het Miami shirt is zeker dope en heb ik al veel complimenten op gehad. Dus dat is mooi.

Thanks, en veel plezier op Burning Man!
Thank you, succes en geniet. Rock on!